Sumber : RNet
Bahan-bahan Doh Gunting:
1/3 paket Tepung Gandum 1 kg
Sedikit Garam
Air atau air daun pandan
1.Masukkan tepung dan sedikit garam dlm bekas. Masukkan air sedikit demi sedikit & gaul. Sukatan air cukup sekadar hingga doh boleh diuli. Uli sebati adunan.
2.Ambil sedikit doh tadi dan canai leper. Masakkan doh yg telah dicanai tadi didlm kuali tanpa minyak cukup sekadar mengeringkan doh tersebut supaya mudah digunting.
3.Gunting halus doh yang telah dimasak. Boleh digunting seperti membuat kuih gunting.
Sukatan bubur boleh je buat cara yg u all biasa buat. Yg kat bawah ni lebih kurang, cara I biasa buat la.
Bahan-bahan untuk Bubur:
•3 cawan air
•4 cawan santan pekat
•1/2 cawan gula melaka @ 2 keping nisan
•2 helai daun pandan - disiat dan simpulkan
•1/2 sudu teh garam halus
Masak gula melaka / nisan bersama air dan daun pandan hingga gula larut.
Masukkan santan pekat dan masak dengan api perlahan hingga mendidih.
Masukkan doh yang telah digunting tadi.
Seimbangkan rasa dgn garam dan boleh tambah gula pasir jika kurang.
Tutup api bila kuah sedikit pekat dan hidangkan sebagai minum petang.
Sedap bubur gunting ni. Ala ala bubur caca ... sebab bahan-bahannya yg kebiasaannya ada kat rumah kan .. anytime boleh buat. Cuma next time kalau buat, nak cuba letak kapur sket dlm air tu, bagi liat-liat sket.
No comments:
Post a Comment