SEKAPUR SIREH

Salam buat semua. Ini adalah blog ke2 saya tapi blog ini khusus untuk segala himpunan resepi2 yang saya kumpul. Sesungguhnya mengumpul resepi adalah hobi saya hehehe..Resepi2 ini adalah yang saya dapat dari kelas masakan yang saya hadiri, dari kawan2, dari internet, dari majalah dll.Credit untuk semua pencipta resepi.
Saya harap sekiranya anda telah mencuba resepi2 dalam blog ini, diharap sudilah kiranya anda memberikan maklumbalas disini. Sekian.

Thursday, August 11, 2011

Serunding daging

sumber : RNet

1 kg daging batang pinang
1 ½ biji kelapa
15 tangkai cili kering ( ikut kepedasan yg kita suka)
19 gm jintan manis(kisar halus )
bunga lawang, kulit kayu manis , bunga cengkih , pelaga ...

Bahan yang dikisar:
500 gm bawang merah
10 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
5 batang serai
1 cm halia
Garam dan gula (secukup rasa)

Cara:
Rebus daging hingga empuk, kemudian siat sehingga halus.

Air rebusan daging jangan dibuang, gunakan untuk memerah santan. Perah
santan lebih kurang tiga cawan.

Masukkan pati santan bersama bahan kisar dan jerang di atas api sederhana.

Bila hampir kering, masukkan daging yang telah disiat, garam dan gula
secukup rasa.

Selepas itu, kacau sehingga ia kering dan garing.


__._,_.___

No comments: