SEKAPUR SIREH

Salam buat semua. Ini adalah blog ke2 saya tapi blog ini khusus untuk segala himpunan resepi2 yang saya kumpul. Sesungguhnya mengumpul resepi adalah hobi saya hehehe..Resepi2 ini adalah yang saya dapat dari kelas masakan yang saya hadiri, dari kawan2, dari internet, dari majalah dll.Credit untuk semua pencipta resepi.
Saya harap sekiranya anda telah mencuba resepi2 dalam blog ini, diharap sudilah kiranya anda memberikan maklumbalas disini. Sekian.

Saturday, September 13, 2008

Kuah Pecal

sumber:RNet

1kg kacang tanah
1kg gula pasir (agak2 kemanisannya)
1 senduk besar garam (agak2 la)
RM1.00-RM1.50 cili kering (ikut kepedasan yang anda mahu)
sepenumbuk asam jawa diperah dengan air masak
air panas yang sedang menggelegak secukupnya

goreng kacang tanah n cili kering dengan minyak. setelah itu kedua2nya
di mesin. setelah dimesin masukkan gula garam dan air asam. kemudian
masukkan air panas dan digaul rata. tutupkan dalam 30minit agar adunan
'masak'. boleh la dihidangkan.

No comments: