sumber : baya
Bahan2.
1 kilo tepung kacang hijau yg siap digoreng dan dimesin.
1 kilo gula halus( Gula biasa dimesin)...( baya guna icing sugar aja)..
cara cara.
1. Campurkan 2 bahan tersebut. Gaul sebati. ..
2. Di percik air sedikit demi sedikit dan gaul sebati. Percik sehingga
adunan tadi agak lembab, tapi masih lagi seroi dan adunan mesti tidak
berketul, baya ambik tapis tekan tekan aja campuran dengan
tangan hasilnya dia tidak berketul dan seroi.
3. Kemudian tekan adunan dalam acuan putu kacang ( tekan kuatskit),
guna pisau untuk sekatakan adunan...hujung pisau diketuk
ketuk acuan tersebut supaya mudah adunan tu keluar bila diterbalikkan.
4. Jemur kuih tadi supaya dia kering dalam 15 minit.( jangan
terlalu lama kalau lama akan jadi kerasitu petuanya)
NOTE: kalau nak mudah mengaul buat sedikit sedikit contohnya 2 cawan
tepung +2 cawan gula mudah gaul jadi campuran tidak berketul ketul
No comments:
Post a Comment