sumber:RNet
Lapisan bawah
1/2 cwm kacang merah rendam, rebus hingga empuk
1 1/4 cwn gula pasir
3 cwn santan cair
1 1/2 tepung beras
4 sudu makan penuh tepung gandum
1 sudu makan penuh tepung jagung
sedikit garam
Satukan kacang merah, gula, santan dlm blender, kisar halus, tuang masuk besen.
campur semua tepung, letak warna merah sikit, tapis, panaskan hingga naik wap, kukus 20 minit.
Lapisan Atas
3 cwn santan pekat (semua dr 1 biji kelapa)
1 cwn tepung beras
4 sudu mkn tepung gndm
1 sudu makan tepung jagung
2 sudu mkn gula pasir
sikit garam
gaul semua, panaskan, tuang atas lapisan bwh tadi, make sure permukaan lapisan bawah kering, lap dgn kitchen towel, kelar2 permukaan, baru tuang lapisan atas, kukus lagi 20 minit.
No comments:
Post a Comment