Sumber: http://yummylicious -jun.blogspot. com/
Bahan A:
125 gm gula pasir
125 gm gula Melaka, dipotong kecil-kecil (Nini pakai manisan kelapa lagi sedap dari pakai gula perang. Kalau pakai semua gula putih dan masak as gula hangus pun boleh, pastu baru la letak air) - dah cuba ketiga-tiga version)
150 ml air
Bahan B:
250 gm tepung gandum, diayak
Bahan C:
½ sudu teh soda bikarbonat
½ sudu teh yis, bancuh dengan sedikit air suam - saya bancuh dengan 4 sudu teh air suam
1 biji telur
Bahan D:
100 ml minyak masak - saya guna minyak bunga matahari (Nini kurangkan... .tak der menjadi hal)
Cara Menyediakannya:
1. Masak A hingga gula hancur, tapis dan sejukkan.
2. Sediakan acuan dan panaskan kukusan.
3. Masukkan B ke dalam A, gaul hingga sebati/rata. Nini pakai blender je kesemua bahan. Senang keje dan adunan lagi smooth.
4. Masukkan C. Kacau hingga sebati.
5. Tuang D sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
6. Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus selama lebih kurang 15 minit atau hingga masak (bergantung kepada saiz acuan).
No comments:
Post a Comment