Sumber : RN
Bahan Sayuran
1/2 biji sengkuang - potong memanjang
1 ikat kangkong
10 urat kacang panjang
100 gm taugeh
1 batang timun [hiris nipis]
2 keping tauhu [goreng dan potong nipis]
telur rebus [optional]
garam
Cara
1. Kangkung dan kacang panjang dipotong dan basuh bersih.
2. Rebuskan berasingan dengan sedikit garam sehingga lembut. Toskan.
3. Taugeh dibersihkan dan basuh. Toskan.
4. Masukkan semua bahan dalam pinggan dan sediakan kuah.
Bahan Kuah
1 cawan kacang tanah
1/2 cawan jus asam jawa
15 tangkai cili kering [potong dan basuh]
3 ulas bawang merah
2 helai daun limau purut
3 s/b minyak
gula
garam
Cara
1. Kacang tanah digoreng tanpa minyak. Buangkan kulitnya. Mesin kasar.
2. Panaskan minyak dan gorengkan cili kering dan bawang merah sehingga wangi.
3. Mesinkan cili kering, bawang dan daun limau purut dengan jus asam jawa sehingga halus.
4. Gaulkan dengan kacang tanah yg telah dihancurkan.
5. Masukkan gula dan garam. Rasakan secukupnya. [jika pekat boleh tambah air sikit demi sikit]
6. Hidangkan dengan bahan sayuran.
No comments:
Post a Comment