sumber : syah hanny RN
Bahan:
6-7 biji kentang (rebus/goreng dan kisar)
150g daging ayam (kisar) (boleh diganti dengan daging / udang)
daun bawang (hiris halus)
bawang goreng
garam
serbuk lada hitam/putih (ikut citarasa)
1 biji telur (pukul)
minyak masak (untuk menggoreng)
Cara:
1. Campurkan kentang, ayam, bawang goreng, sedikit garam, daun bawang dan serbuk lada hitam. Gaul rata.
2. Masukkan telur yang telah dipukul ke dalam adunan tadi dan gaul rata.
3. Ceduk adunan dalam 1 sudu besar dan kepal-kepal agar padat. Buat sehingga adunan habis.
4. Panaskan minyak dan goreng sehingga begedil masak dan kekuningan.
5. Hidang bersama nasi panas dan cili sos.
Nota: Saya suka masuk telur sekali dalam adunan, lebih senang dan tidak berkecah jika dibandingkan dengan cara biasa iaitu celup adunan dalam telur dan goreng.
No comments:
Post a Comment