Sumber :
Bahan A
500 gm mee kuning
3 biji telur [ dipukul]
ahan B
100 gm udang basah [buangkan kulit]
100 gm sotong [dihiris]
3 ulas bawang putih [dicincang]
100 gm carrot [potong kecil dan panjang]
2 pokok sawi - potong
2 sudu besar minyak masak
2 s/b tepung jagung }
1 cawan air } bancuhkan
1 cawan air rebusan ayam - sekiranya ada
2 s/b sos tiram
1 s/b lada sulah
3 ulas bwg putih - tumbuk
garam
minyak
Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan sotong dan udang.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram dan carrot.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan sawi. Tutup api dan kacau.
6. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.
No comments:
Post a Comment