Bahan2 A
1-2 kg keledek putih direbus dan dikisar halus
300 gm udang kering
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 sudu serbuk Ketumbar
2 sudu besar serbuk Jintan Manis
1 sudu kecil serbuk kunyit
Cili kisar agak2 dlm 2 senduk
Kulit kayu manis/bunga lawang/cengkih
Gula/garam secukup rasa
Air – agak2..kuahnya kena sedang2 pekatnya
Bahan2 B
Mee kuning dicelur-jgn sampai lembik
Cili hijau dihiris bulat2
Daun bawang & daun sup dihiris utk ditabur
Taugeh dicelur- jgn sampai layu
Bawang goreng - buat sendiri lagi sodap..
Tauhu digoreng dan dihiris nipis
Telur Rebus
Cara2 membuat kuahnya.
1. Kisar halus keledek + air
2. Kisar halus udang kering + B. Merah + B. putih
3. Tumis kulit kayu manis/cengkih/b.lawang,masukkan udang kering yg dikisar + bawang tadi sampai garing
4. Masukkan semua serbuk jintan, kunyit & ketumbar sampai garing & wangi
5. Masukkan cili kisar, sampai garing
6. Masukkan keledek tadi, kacau sampai sebati
7. Masukkan air
8. Akhir sekali masukkan gula dan garam secukup rasa
Cara2 nak hidang:
Ambil mee yg dicelur tadi, masukkan kuah, taburkan daun bwg,cili hijau,bwg.goreng,taugeh,tauhu & telur.
No comments:
Post a Comment