(sumber rohana68)
Bahan-Bahan
10 biji telur (5 biji)
1 tin susu manis (1/2 tin)
16 oz mentega golden churn (8 oz)
12 bungkus haw flakes (secukupnya)
2 sudu teh vanila (1 sudu teh)
2 gelas gula (saya gunakan 210 gm)
300g biskut marie [ditumbuk] (150 gm)
1 sudu teh baking powder (1/2 sudu teh)
Cara:
1) Pukul putih telur dan gula sehingga kembang
2) Kuning telur dicampurkan bersama butter dan susu. Gaul sehingga rata.
3) Satukan kedua-dua adunan dan kacau rata.
4) Masukkan tepung biskut marie dan baking powder.
5) Bahagikan adunan kepada 2 bahagian , satu diwarnakan kuning, yg satu lagi diwarnakan hijau. (Saya bahagikan kpd 4 bahagian- 4 diff colours)
6) Kukuslah selapis-selapis dan setiap 1 warna selang selikan dengan haw flakes.
Nota dari rohana68 :
Resepi ni agak manis jadi bolehlah dikurangkan sikit gula.Mixer digunakan hanya untuk pukul putih telur dan gula saja yang lain tu gunakan senduk kayu.
No comments:
Post a Comment