SEKAPUR SIREH

Salam buat semua. Ini adalah blog ke2 saya tapi blog ini khusus untuk segala himpunan resepi2 yang saya kumpul. Sesungguhnya mengumpul resepi adalah hobi saya hehehe..Resepi2 ini adalah yang saya dapat dari kelas masakan yang saya hadiri, dari kawan2, dari internet, dari majalah dll.Credit untuk semua pencipta resepi.
Saya harap sekiranya anda telah mencuba resepi2 dalam blog ini, diharap sudilah kiranya anda memberikan maklumbalas disini. Sekian.

Saturday, August 30, 2008

ROTI SOSEJ

Bahan Roti [digaulkan rata]
1 kg tepung gandum
2 paket yeast..mauripan
200 gm gula kastor/halus
4 s/b susu tepung
Secubit garam

2 biji telur
500ml air suam
3 s/b susu pekat
3 s/b shortening
3 s/b butter
30 biji sosej [rebus dan toskan]

Bahan Glaze/Kilat
3 biji kuning telur……………..)
3 s/b susu segar……………….) Kacau rata

Sedikit bijan yang telah di goreng tanpa minyak

CARA MEMBUAT ROTI:
1. Masukkan semua kedalam adunan tepung dan uli dengan rata selama 30 minit.
2. Tutup adunan dengan kain bersih yang lembab.
3. Biar dalam suhu bilik sehingga adunan naik 2 x ganda. (anggaran 30 – 45 minit)
4. Bila adunan sudah naik, tumbuk adunan supaya angina keluar.
5. Ambil adunan sedikit dan bulatkan, kemudian digelek supaya menjadi panjang (macam kopok lekor) dan lilitkan dikeliling sosej.
6. Sapukan dengan bahan glaze dan taburkan sedikit bijan.
7. Biarkan adunan ini naik semula (15 – 20 minit ).
8. Bakar dalam suhu 200 C sehingga masak keemasan (20 – 25 minit)

BUN SOSEJ BERPINTAL

Bahan-bahan :

400 g tepung roti (strong white bread flour)
1 1/2 sudu kecil yis kering segera
1 sudu kecil garam (paras rata)
1 sudu besar gula castor
3 sudu besar minyak masak
250 ml air suam (warm)
10 batang sosej ayam
sedikit sayur campur
sedikit sos tomato
sedikit mayonis
1 biji telur } dipukul sedikit-utk sapuan

Cara membuat:

Campurkan tepung, yis, garam, gula kedlm mangkuk besar.
Buat lubang di tengah2nya, tuangkan minyak dan air.
Gaul tepung tadi sehingga menjadi doh yg lembut, jika adunan terlalu kering tambahkan 2-3 sudu kecil air lagi mengikut keadaan
Uli selama 10-15 minit sehingga doh menjadi licin dan elastic.
Bulatkan doh kemudian letakkan kedlm mangkuk yg telah dilenser dgn sedikit minyak dan tutup dgn cling film.
Letak ditempat yg suam selama 1 ½ - 2 jam atau sehingga doh mengembang 2 kali ganda
Potong doh kpd beberapa bahagian dimana setiap bahagian seberat 50 g
Taburkan sedikit tepung ditempat mencanai kemudian canaikan setiap bahagian doh menjadi btk segiempat (lebar mesti sama dgn panjang sosej)
Letak sosej diatasnya kemudian gulung
Potong kpd beberapa bahagian yg sama besar tapi jgn putus
Twistkan setiap bahagian potongan ke kiri dan kanan berselang seli
Letakkan di atas dulang yg telah disapu minyak
Ulang kesemua doh hingga habis
Tutup dulang tersebut dgn cling film, biarkan doh tersbt naik sekali ganda
Selepas itu taburkan sayur campur di atas roti sehingga sekata
Panaskan oven pd suhu 200'’C, bakar selama 10 minit kemudian keluarkan dr oven, sapu atas/tepi roti dgn dgn kuning telur kemudian masuk balik ke dlm oven bakar semula selama 10-15 minit atau sehingga keperangan
Apabila masak, paipkan sos tomato atau sos cili jika suka dan mayonis diatasnya
Enak dimakan semasa panas..kanak2 pasti suka

ROTI DAGING BERKEJU

Bahan-bahan doh:

200 g tepung roti (strong white bread flour)
3.5 g yis kering (easy bake Yeast)
½ sudu kecil garam (paras rata)
1 ½ sudu besar minyak masak
125 ml air suam (warm)
½ sudu kecil serbuk cili
½ sudu kecil oregano kering

Bahan-bahan inti:

250 g daging cincang
½ labu bawang besar } dimayang
½ sudu besar rempah kurma
1 sudu besar minyak
garam secukup rasa

130 g keju mozzarella } diparut


Cara membuat inti:

Panaskan minyak, tumiskan bawang besar sehingga layu dan wangi
Masukkan rempah kurma, kacau sebentar masukkan daging cincang
Goreng sehingga kering air daging
Masukkan garam secukup rasa
Ketepikan.


Cara membuat doh:

Campurkan tepung, yis, garam, serbuk cili, oregano kedlm mangkuk besar.
Buat lubang di tengah2nya, tuangkan minyak dan air.
Gaul tepung tadi sehingga menjadi doh yg lembut, jika adunan terlalu kering tambahkan 1-2 sudu kecil air lagi mengikut keadaan
Uli selama 10 minit sehingga doh menjadi licin dan elastic.
Bulatkan doh kemudian letakkan kedlm mangkuk yg telah dilenser dgn sedikit minyak dan tutup dgn cling film.
Letak ditempat yg suam selama 1 ½ - 2 jam sehingga doh mengembang 2 kali ganda
Taburkan sedikit tepung ditempat mencanai kemudian canaikan doh menjadi btk segiempat dgn ketebalan 1.5 cm
Ratakan inti daging di atasnya diikuti dgn parutan keju
Gulung doh tersebut kemas2, kemudian potong kpd 5 bahagian
Susunkan potongan doh secara menegak kedlm loyang yg telah dilapik dgn kertas minyak.
Pastikan masih ada ruang antara setiap potongan utk mengembang
Tutup loyang tersebut dgn cling film selama 1 jam supaya doh tersebut kembang semula
Panaskan oven pd suhu 200’C, bakar selama 30-40 minit sehingga roti keperangan.
Hidangkan panas-panas.

Selamat menikmati roti dgn lelehan keju di dalamnya..nyummy

ROTI MANIS

Bahan-bahan doh:

400 g tepung roti (strong white bread flour)
7 g ( 2 sudu kecil ) yis kering
1 sudu kecil garam (paras rata)
50 g mentega }dicairkan
60 g gula
1 biji telur
100 ml susu segar suam
110 ml air suam

1 biji telur } pukul sket utk sapuan atas roti
1 sudu kecil mentega cair} utk sapuan atas roti

Cara membuat doh:

Campurkan tepung, yis, garam, dan gula kedlm mangkuk besar.
Buat lubang di tengah2nya, tuangkan mentega, susu, air dan telur.
Gaul tepung tadi sehingga menjadi doh yg lembut
Uli selama 15 minit sehingga doh menjadi licin (tidak melekat di jari) dan elastic (walaupun doh ni agak melekit pd mulanya JGN tambah sebarang tepung)
Bulatkan doh kemudian letakkan kedlm mangkuk yg telah dilenser dgn sedikit minyak dan tutup dgn cling film.
Letak ditempat yg suam selama 1 ½ - 2 jam sehingga doh mengembang 2 kali ganda
Kemudian bahagikan doh tersbt kpd beberapa bahagian seberat 50 g setipa bahagian pastu bulat2kan..susun dlm loyang yg dilapik dgn kertas minyak atau disapu majerin (lihat gambar 1) jarak antara satu sama lain jgn terlampau jauh supaya bila kembang doh tu akan bercantum sesama sendiri (lihat gambar 2)
Kemudian tutup loyang tersebut dgn cling film selama 40 minit - 1 jam atau sehingga doh tersebut kembang 2 kali ganda semula
Panaskan oven pd suhu 190-200’C, bakar selama 12 minit kemudian keluarkan sapu dgn telur permukaannya kemudian masuk semula dlm oven selama 4-5 min atau sehingga keperangan
Angkat, sapu dgn mentega cair
Sejukkan atas redai besi dan tutup dgn kain bersih (utk mendptkan soft crust)

Cream cheese loaf.

Bahan-bahan
900gm tepung high protein
3cmt susu tepung
3cmt yeast
150gm gula
3/4 cmt garam
360gm air sejuk
3/4cmt bread improver
telur 3bj
150gm cream cheese
90gm mentega

cara2nya

-campurkan semua bahan kering, tambahkan cream cheese, telur, air dan uli hingga jd doh.

- tambahkan mentega dan uli hingga jd elastik. rehatkan hingga naik dua kali ganda

-uli lagi...bentukkan doh, masukkan dlm acuan. biarkan ia kembang hingga jd dua kali ganda.
- sedia utk dibakar.... suhu 170c, 30min.

Sweet Bun Dough

Bahan A
500 gm tepung high protein
1 sudu teh bread improver - optional
50 gm susu tepung
1 sudu kecil garam
10 gm instant yeast
100 gm gula castor
1 biji telur
220 ml air

Bahan B
75 gm butter

Cara-cara

Bahan A dicampur bersama dan diputar hingga sebati kemudian baru masukkan air sedikit demi sedikit. Uli selama beberapa minit hingga semua sebati.

Kemudian masukkan butter dan putar lagi atau uli hingga doh menjadi elastik bila ditarik. Bulatkan doh dan diperam di dalam tempat tertutup sehingga ia naik 2 kali ganda. Doh yg elok adalah bila ditekan dengan jari, ia tidak turun (ia meninggalkan lubang yg kekal bila ditekan).

Doh yg telah diperam tadi dikeluarkan ditumbuk2 sedikit utk mengeluarkan angin. Kemudian boleh dibentuk2 mengikut sesuka hati. Setelah dibentuk, sebaiknya peram lagi sehingga ia naik sekali ganda dari bentuk asal. Kemudian, barulah boleh dibakar pada suhu 180'C selama 20 minit - 30 minit. Dah kuar dr pembakar sapu butter atau marjerin di atas roti.

KEK LAPIS HORLICKS HAW FLAKES

Bahan A
300 gm butter
150 gm horlicks
300 gm kaya
194 gm susu pekat manis
180 gm tepung gandum (diayak bersama 1 sudu teh baking powder)

Bahan B
10 biji telur
100 gm gula castor

Bahan C
1/2 sudu teh pewarna hijau, ungu, kuning, merah jambu
1/2 sudu teh pes coklat
Haw flakes

Cara :
Pukul butter sampai kembang. Masukkan horlicks, kaya, susu pekat manis dan tepung. Adunkan adunan sehingga sebati.
Di dalam bekas yg lain, pukul telur hingga ringan dan kembang. Jangan tambahkan gula sekaligus tetapi sedikit demi sedikit. Pukul sehingga gula larut dan adunan menjadi agak pekat dan berkrim. Pukul lebih kurang 15 minit.
Masukkan adunan telur ke dalam adunan tepung dan satukan.
Bahagikan adunan tadi kepada 6 warna iaitu warna asal, warna ungu, warna hijau, warna kuning, warna coklat, warna merah jambu.
Kukus dalam bekas segiempat 8" dan alas dengan greaseproof paper. Gunakan loyang yg agak tinggi. Kukus setiap adunan mengikut susunan . Susunkan haw flakes.
Pastikan setiap adunan benar2 masak sebelum melapis adunan yang lain. Sejukkan kek dalam acuan sebelum dikeluarkan.

Setiap adunan selalunya memerlukan masa kukusan selama 10-15 minit sebelum melapis adunan yang lain.Agak sukar untuk memanaskan semula lapisan atau adunan yang tidak masak secukupnya.
Pastikan tepung gandum tepung yg baru. Jika tidak, pastikan tepung dijemur dan ayak tepung sebelum digunakan.
Air untuk mengukus mesti benar2 panas sebelum mula mengukus kek.

Kek Lapis Masam Manis

(sumber rohana68)

Bahan-Bahan
10 biji telur (5 biji)
1 tin susu manis (1/2 tin)
16 oz mentega golden churn (8 oz)
12 bungkus haw flakes (secukupnya)
2 sudu teh vanila (1 sudu teh)
2 gelas gula (saya gunakan 210 gm)
300g biskut marie [ditumbuk] (150 gm)
1 sudu teh baking powder (1/2 sudu teh)

Cara:
1) Pukul putih telur dan gula sehingga kembang
2) Kuning telur dicampurkan bersama butter dan susu. Gaul sehingga rata.
3) Satukan kedua-dua adunan dan kacau rata.
4) Masukkan tepung biskut marie dan baking powder.
5) Bahagikan adunan kepada 2 bahagian , satu diwarnakan kuning, yg satu lagi diwarnakan hijau. (Saya bahagikan kpd 4 bahagian- 4 diff colours)
6) Kukuslah selapis-selapis dan setiap 1 warna selang selikan dengan haw flakes.

Nota dari rohana68 :
Resepi ni agak manis jadi bolehlah dikurangkan sikit gula.Mixer digunakan hanya untuk pukul putih telur dan gula saja yang lain tu gunakan senduk kayu.

Kek Coklat Basah

Bahan
180 gm butter
250 gm gula kastor
3 biji telur
300 gm air
250 gm tepung gandum ]
50 gm serbuk coklat ]
1 s/k baking powder ] ayakkan
1 s/k soda bikarbonate ]

Cara:
1. Gula dan butter dipukul sehingga kembang dan gebu.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan tepung gandum dan kahirnya masukkan air pula.
4. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan 180'C selama 50 -60 minit.

Topping Coklat
250 gm cooking coklat
30 gm cocoa butter

Cara
1. Masukan bahan dlam periuk kecil.
2. Panaskan periuk kecil dalam periuk/pan yg lebih besar yg berisi air dan sentiasa kacau supaya coklat larut.
3. Sejukkan sebentar supaya coklat agak pekat.
4. Curahkan perlahan atas kek cokalt dan ratakan dengan spatula kek dan gunakan sikat kek untuk membuat corak.
5. Hiaskan topping mengikut kreatibiti sendiri.

Brownie & Cheese Cake

Bahan-bahan ( Acuan 9 inci )
**Bahan Brownie**
300gm dark chocolate
2/3 cawan gula
150gn butter
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan whiping cream
1 1/4 cawan sour cream (saya guna plain yogurt)
2 biji telur

**Bahan Cheese**
250gm cream cheese
1/3 cawan gula
1 biji telur

Cara-cara
1.Cairkan butter, chocolate & gula atas api sederhana.
2.Pukul telur..tak payah sampai kembang. kemudian masukkan kedalam adunan chocolate, kacau rata.
3.Masukkan pula tepung, whiping cream & sour cream. kacau sebati. Ketepikan sementara.
4.Sediakan pula adunan cheese. Satukan semua bahan, pukul sehingga jadi macam krim.
5.Masukkan adunan ke dalam loyang yang dah digris. Seelok eloknyer guna springform. Selang selikan antara brownie & cheese. (sebelah sebelahkan - bukan dari bawah ke atas).
6.Bila dah habis masukkan adunan ke dalam loyang, ambil chopstick@sudu@lidi, buat beberapa pusingan pada adunan. Jangan pusing lebih2 sangat!!
7.Bakar dengan kepanasan oven 180 degree celcius, selama 30 minit. Bila dah masak dia mmg lembik sikit..sejukkan sekejap. Kalau dah cool, nak masukkan dalam fridge pun boleh, baru senang nak potong.

Kek Coklat Kukus

Bahan-bahan ( 8-10 orang )
1 cawan gula
1 tsp krim tartar/baking powder
1 tsp soda bikarbonat
3/4 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
4 biji telur
1 tin susu pekat manis
sedikit esen vanila
1 cawan air panas
1 cawan minyak jagung

Untuk toping - coklat masakan, susu cair dan mentega (anggaran sendiri)

Cara-cara
1.ayak bersama krim tartar,soda bikabornat,tepung gandum dan serbuk koko
2.larutkan gula dengan air panas
3.pukul telur hingga kembang sedikit
4.masukkan susu pekat manis
5.kemudian masukkan esen vanila dan gula yang dilarut tadi.
6.masukkan adunan tepung - kacau sebati
7.masukkan minyak jagung - kacau sebati.
8.tuang adunan ke dalam bekas plastik dan kemudian kukus selama 45 minit.( anggaran 4 bekas plastik 4 segi)
9.Pastikan air di dalam periuk kukus dididihkan terlebih dahulu sebelum mula mengukus.
10.Untuk toping - coklat masakan, susu cair dan mentega (anggarkan saja) dimasak dengan kaedah 'double boil'.
11.setelah kek sejuk, tuang toping ke atas kek dan taburkan coklat

Moist Choc. Cake

sumber : dr internet

Bahan-bahan ( loyang 9 in )250 gm butter
1 cawan gula castor
1 cawan gula perang
4 biji telur (A)
1 sudu teh esen vanila
1 cawan susu segar suam
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan serbuk koko

Utk choc ganache:
150gm coklat masakan
1 sudu besar susu pekat
1/4 cawan air panas
1 sudu besar butter

Cara-cara
1.Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
2.Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
3.Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
4.Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati
5.Masukkan kedalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium foil. Kukus selama 1 1/2 jam. Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.
6.Untuk membuat choc ganache: masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah cara double boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.
7.Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.
8.Tip: Untuk menghasilkan permukaan kek yg cantik bila kita curahkan choc ganache, terlangkupkan bahagian atas kek keatas pinggan. Biar bahagian bawah kek yg duk kat atas.

PUDING MARBLE

sumber : copy dr amnet

Bahan:
1 peket agar-agar [rendamkan sebelum merebusnya]
6 mug air
2 cawan gula
1 tin susu cair
1 cawan tepung kastad
1 s/b serbuk koko [bancuh ngan 1 s/b air suam]

Cara
1. Rebuskan agar dengan air sehingga hancur.
2. Masukkan gula. Bila mendideh tapiskan.
3. Bancuhkan susu cair dan tepung kastad dan tapiskan.
4. Masukkan bancuhan kastad dan kacau sehingga agak pekat.
5. Asingkan sebahagian dan masukkan bancuhan serbuk koko dan masakkan sehingga agak pekat.
6. Sendukkan adunan coklat kedalam acuan.
7. Lapiskan [sendukkan] adunan putih [kastad saja] keatas adunan coklat tadi. Biarkan keras sekejap.
8. Buatkan [lapiskan] sehingga semua adunan habis].

NOTA:
Bila nak lapiskan adunan puding ni..
panaskan adunan sambil mengacau supaya puding ini cair sikit..
sebab bila puding terbiar dalam periuk dia akan membeku dan kental...
nanti adunan/lapisan puding tidak cantik

PUDING JAGUNG RASBERI

sumber : copy dr amnet

Bahan Puding
1 cawan susu cair
1 cawan jagung cream
1 cawan gula
1 cawan tepung kastad
1 cawan tepung jagung
4 cawan air

Bahan Agar2
1 kotak agar2 Lady's Choice perisa Rasberi/Srawberry
buah2 koktel dalam tin

Cara
1. Masukkan semua bahan puding dan kacau dalam kuali diaats api sehingga nampak masak.
2. Masukkan dalam cawan berkaki atau acuan puding kaca.
3. Masakkan adunan agar2 mengikut arahan di kotak dan tuangkan atas puding.
4. Masukkan buah2 koktel dalam tin dan sejukkan.
5. Hidangkan sejuk.

Puding Roti

sumber : copy dr amnet

bahan2
roti - 7 keping
1 tin susu cair
1 biji telur
esen vanila
gula secukup rasa
25 g agar2
6 1/2 gelas air
pewarna

cara membuat:
- blend susu,roti,telur dan esen vanila, ketepikan
- masak agar2 dan air
- setelah agar2 cair, masukkan gula secukup rasa
- setelah gula cair, masukan bahan2 blend tadi,kacau segera sampai menggelegak...
- bahagikan adunan kepada beberapa kaler,masukan dalam bekas, sejukan dalam peti..

* sedap dimakan sejuk2.

Kek Coklat Kukus

sumber : copy dr amnet

Bahan-bahan:-2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko ( saya selalu pakai Van Houten)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
2 biji telur (Gred A)
1 cwn gula pasir
1 cwn susu pekat manis
1 cwn minyak masak (nak sedap lagi gunalah minyak Mazola)
1 cwn air panas

Cara-cara:- ayak bersama tepung gandum, soda, baking powder dan serbuk koko.
- satu bekas lain pukul telur, minyak, susu dan gula bagi sebati ( tak payah pakai mixer )
- masukkan tepung yang diayak tadi, kacau sebati lagi
- last sekali masukkan air panas dan kacau sebati lagi.
- adunan ready utk dikukus. Kukus selama 1 jam.

Utk topping, :- (buat double boil tau)
1/2 ketul buttercup
1/2 cwn serbuk koko
1/2 cwn susu pekat

Kek Lapis Asam Manis

Bahan-Bahan
1 cwn majerin
1 cwn gula halus
4 biji telur
1 1/2 cwn tepung biskut (biskut merry @ biskut 4 segi - dikisar)
1/2 cwn tepung gandum
1/2 camca serbuk penaik
1/2 camca vanila
beberapa bungkus asam manis

Cara Membuatnya

Marjerin di pukul dengan gula hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu. Selepas tu masukkan vanila, serbuk penaik & tepung biskut, gaul rata. Bahagikan 3. Satu diwarnakan dengan warna asal, satu diwarnakan dengan hijau dan satu lagi warna merah.
Mula-mula letakkan 1 senduk adunan warna asal ke dalam acuan dan aturkan asam manis sebaris demi sebaris sampai penuh. Kukus lebih kurang 5 minit (agak masak). Lepas tu sendukkan warna hijau aturkan asam manis. Kukus lagi. Sendukan warna merah dan aturkan asam manis. Kukus. Buatlah begitu hingga habis.
Untuk tahan lama, setelah kek disejukkan bolehlah dibakar sebentar. selepas itu bungkus di dalam aluminium foil dan dimasukan ke dalam peti sejuk

Kek Coklat Badam

sumber : amnet

Bahan-Bahan
2 cwn tpg naik sendiri
1 1/2 cwn gula (dimesin halus)
1 cwn serbuk coco (vochele/van houten)
1 buku buttercup (jgn bekukan)
6 biji telur (asingkan kuning & putih)
1 sd kecil esen vanila
air masak sedikit (utk dicampur bersama serbuk coco)

Cara Membuatnya
Pukul putih telur hingga kembang (asingkan). Masak serbuk coco yg dicampur air hingga melekit (INGAT :api perlahan) angkat dan sejukkan.
Pukul gula dan buttercup hingga sebati, masukkan kuning telur dan pukul sebati. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, pukul hingga sebati, masukkan coklat yg telah dimasak dan esen vanila pukul lagi.
Akhir sekali masukkan putih telur dan pukul. Tabur badam hiris di atas kek. Guna loyang pembakar yg berlubang ditengah (sapu dgn majerin).
Bakar dlm oven susu 110c-120c. * Kek ini sedap dimakan setelah dibiarkan lebih dr 2 jam (coklat diatas kek akan berkilat dan melekit).

ROTI JALA

sumber : kelas masakan makcik Hasmah

Bahan A
250 gm tepung gandum
1 biji telur ayam (gred A)
1/4 sudu teh garam halus
2 sudu makan susu tepung
550 ml air
1/2 sudu teh pewarna kuning (optional)
1 sudu makan minyak sapi

Bahan B
1/4 cawan minyak jagung
2 sudu makan minyak sapi

Cara Menyediakan
1.Campurkan semua bahan kering A hingga sebati. Campurkan air dan telur serta pewarna kuning. Sebatikan.Campur minyak sapi.

2.Masukkan batter ke dalam blender. Blend hingga sebati.

3.Lenserkan 'pan' dengan minyak, jalakan batter, pupuk dengan sedikit bahan B.

TALAM SUJI

sumber : kelas masakan makcik Hasmah

Bahan A (Lapisan 1)
250 gm tepung suji
2 biji telur
2 sudu makan tepung beras
3 sudu makan tepung gandum
1 cawan santan pekat
5 cawan air suam (3 cawan air sejuk + 2 cawan air panas)
1 sudu teh pewarna kuning telur
1 sudu teh esen vanila
100 gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
(satukan semua bahan hingga sebati,tapis)

Bahan B (Lapisan 2)
6 biji telur ayam (gred A)
200 gm gula pasir
250 gm gula merah
4 cawan santan pekat (2 cawan pati santan + 2 cawan air)
6 sudu makan tepung beras
4 sudu makan tepung gandum
1 sudu teh pewarna coklat
(satukan semua bahan hingga sebati,tapis)

Cara Menyediakan
1.Masak bahan A hingga hampir pekat. Tuang ke dalam loyang. Kukus hingga masak dengan api sederhana.

2.Bahan B pula dimasak menggunakan double boiler. Masak sehingga naik wap. Tuangkan ke atas lapisan 1. Kukus selama 30 minit.

TALAM KACANG HIJAU BERLAPIS

Sumber : Kelas masakan Makcik Hasmah

Bahan Lapis 1
75 gm kacang hijau berkulit
(goreng hingga kuning, rebus dengan 2 cawan air sehingga kacang empuk, Toskan)
200 gm tepung beras
2 sudu makan tepung Hong Kwee
1 cawan pati santan
4 ½ cawan air
½ sudu teh garam

Bahan Lapis 2
50 gm tepung beras
150 gm gula pasir
1 sudu makan tepung kastard
2 biji telur (gred B) kacau hingga sebati,tapis.
1 cawan pati santan + 1 ½ cawan air
Secubit garam
½ penutup warna hijau
(semua bahan disatukan hingga sebati kemudian ditapis)


Bahan Lapis 3
5 biji telur ayam (gred A)
300 gm gula halus
1 ½ cawan pati santan + 1 ½ cawan air
3 sudu makan tepung gandum
3 sudu makan tepung kacang hijau (green peas)
2 sudu makan tepung kastard
1 sudu teh esen vanilla
Secubit garam
(semua bahan disatukan hingga sebati kemudian ditapis)


Cara Menyediakan
1.Sediakan Loyang bulat 12”

2.Campurkan semua bahan 1 hingga sebati. Masak dan kacau hingga pekat.
Tuangkan ke dalam loyang,kukuskan selama 15 minit.

3.Masak adunan lapisan kedua dengan api sederhana hingga naik
wap. Tuangkan ke atas lapisan 1. Kukus selama 10 minit.

4.Masak adunan lapisan ketiga hingga naik wap.
Tuangkan ke atas lapisan yang kedua tadi. Kukus selama 20 minit dengan api sederhana.