sumber : RNet
Bahan-bahan
250gm butter
300gm castor sugar
1tbsp ovellate
6biji telur
Diayak
250gm tepung
2tsp baking powder
1½tsp soda bicarbonate
Paste
1 cawan coco powder
1¼ cawan air
60gm castor sugar
1tbsp nescape - optional
Buttercream Misleha
500gm Marvello/creamlite/ krimwell
250gm Butter
Sugar syrup yang secukupnya
150gm whipping cream (Rich) - pukul asing
To boil sugar syrup
100gm Air
300gm Gula pasir kasar
2tsp Lemon juice
Cara Membuatnya
1.Pukul butter + castor sugar + ovellate sehingga kembang masukkan telur satu persatu.
2.Masukkan tepung yang telah di ayak bersama soda bicarbonate + baking powder. Berselang seli dengan paste.
3.Bakar 170 C selepas setengah jam turunkan suhu ke 150 bergantung pada oven masing-masing.
Topping - Chocolate Ganache
150 gm Whip Cream
200 gm Dark Choc - potong kecik2
Double boil whip cream dan choc tu......kacau hingga semua cair dgn rata...masukkan 1tsp butter... kacau hingga rata juga. Matikan api. Biarkan at suhu bilik semlman. Sapu atas kek.
No comments:
Post a Comment