SEKAPUR SIREH

Salam buat semua. Ini adalah blog ke2 saya tapi blog ini khusus untuk segala himpunan resepi2 yang saya kumpul. Sesungguhnya mengumpul resepi adalah hobi saya hehehe..Resepi2 ini adalah yang saya dapat dari kelas masakan yang saya hadiri, dari kawan2, dari internet, dari majalah dll.Credit untuk semua pencipta resepi.
Saya harap sekiranya anda telah mencuba resepi2 dalam blog ini, diharap sudilah kiranya anda memberikan maklumbalas disini. Sekian.

Saturday, March 5, 2011

Kuih Lapis

sumber : RNet Groups

Bahan:
3 cawan santan ( 1 cawan santan pekat + 2 cawan air)
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
Garam secubit

Cara:
1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk besar. Kacau sehingga sebati.
2. Bahagi 2 adunan dan titik sedikit pewarna merah dalam satu adunan.
3. Panaskan pengukus. Bila air mendidih, kecilkan api.
4. Tuang adunan putih ke dalam talam atau bekas dan kukus sehingga adunan keras. Untuk memastikan ianya masak, tekan dengan hujung jari dan adunan tidak melekit.
5. Tuang adunan merah dan ulang cara 4. Selang selikan adunan putih dan merah sehingga habis.
6. Potong setelah betul2 sejuk. Hidangkan.

No comments: