Sumber: http://resepimudahl azat.blogspot. com/2009/ 12/kuih-lompang. html
Bahan A:
1 cawan air
½ cawan gula pasir -
½ cawan gula merah/gula Melaka
Daun pandan, disimpul
Bahan B:
1½ cawan tepung beras
1 sudu makan tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
1 cawan air
Bahan C:
Kelapa parut putih
Daun pandan, disimpul
Secubit garam
Cara menyediakannya:
1. Satukan A. Masak atas api kecil sehingga gula larut. Sejukkan.
2. Satukan B, gaul rata. Masukkan A. Gaul hingga sebati.
3. Tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah disapu dengan sedikit minyak. Kukus selama 10 minit atau hingga masak. Apabila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya.
4. Gaulkan dengan kelapa parut yang di kukus tadi
5. Jika hendak perisa pandan atau warna lain, tambahkan sukatan gula untuk menggantikan gula merah
No comments:
Post a Comment